Floarea vietii

Floarea vietii

Tuesday, December 20, 2016

Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2016



„Nu trebuie să te sperii că înaintezi încet. Teme-te de orice oprire.” Lao Tse

În data de 21 decembrie 2016, la ora 12:44’, Soarele intră în zodia Capricorn, având astfel loc Solstițiul de iarnă, adică începe iarna din punct de vedere astronomic. Soarele va avea poziția cea mai depărtată de Pământ; ziua are cea mai scurta durată (8 h 50 min.) din an. În astrologia mondială, cele patru ingresuri cardinale (intrarea Soarelui în zodiile cardinale, la echinocții și la solstiții) sunt considerate a avea o însemnată valoare predictivă. Ingresul Soarelui în semnul Capricorn ne prezice atmosfera generală a următorului trimestru, a perioadei cuprinse între 21 decembrie 2016 și 20 martie 2017 (echinocțiul de primăvară).
Capricornul este un semn cardinal, de pământ, reprezentând schimbările sociale și voința nestrămutată de a atinge succesul în plan social. Talentele organizatorice și capacitatea de a munci din greu sunt alte atribute ale acestei zodii pe care va trebui să le avem în vedere. Sunt accentuate capacitatea de a construi, răbdarea, conștiiciozitatea, prudența, stabilitatea. Părțile negative acestei zodii sunt: tendința de a amâna unele decizii, din dorința de face totul „ca la carte”, rigiditatea, suspiciunea, negativismul, avariția. Pe tot parcursul Soarelui prin zodia Capricorn se va simți nevoia de a folosi propriile resurse de care dispunem, pentru a da un nou sens vieții, societății la care conlucrează fiecare individ în parte.  
Soarele se află în casa a IX-a, în sextil cu Marte (guvernatorul Ascendentului în Berbec),  astfel că suntem susținuți să ne împlinim propriile aspirații, cât timp ne urmăm intuiția, credința, prin conștientizarea propriilor valori, prin eliberarea de condiționări sociale, prin acceptarea că viața este mai presus de materialitate, câștigul imediat. Este posibil să apară un nou sistem de valori bazat pe încredere, pe exprimarea credinței în mod deschis, fără teama de a fi judecați de ceilalți. Prin conștientizarea fricii și a îndoielii permitem propriului suflet să se elibereze din condiționările auto-impuse și cele sociale. Acest aspect potențează trezirea spirituală, suntem ajutați să ne depășim propriile frici, prejudecățile, sentimentul de vinovăție. Modul în care gestionăm emoțiile negative, gelozia, ura ne ajută, de fapt, să fim ancorați în prezent, responsabili și conștienți fiecare moment, prin îndeplinirea sensului propriei vieți.
Cu Marte amplasat în casa a XII-a și Lilith în casa a VIII-a sunt amplificate interesele ascunse, dușmăniile, suntem afectați și furați, păcăliți, acțiuni ce pot fi cu greu aduse la suprafață. Pe de o parte ni se cere credință, încredere că orice ar fi avem puterea de a trece peste neajunsuri dar, pe de altă parte, ne putem aștepta la pierderi greu de acceptat, menite să ne provoace traume, suferințe pe termen îndelungat (Saturn careu Chiron în casa XII-a).  
          Se poate vorbi acum despre încercarea de a ne găsi sau regăsi propriul drum,   confruntarea cu propriile principii morale și de viață, pentru a reuși să facem față cerințelor în plan social (Mercur retrograd în conjuncție separantă cu Pluton). Avem ocazia să facem corecțiile vis-a-vis de carieră, se ne ocupăm mai mult de viața socială, de familie, să transformăm anumite atitudini, să ne organizăm viața acceptând faptul că fiecare dintre noi contribuie la construirea unei noi societăți.
Reacțiile sunt bruște, întoarcerea din drum se produce aparent neașteptat deși, pe tot acest drum parcurs, încă de la începutul lunii decembrie, am fost avertizați, mai mult sau mai puțin subtil, că drumul ales nu este tocmai corect. Suntem pregătiți să facem o retrospectivă a propriilor acțiuni și să acceptăm că fiecare dintre noi a conlucrat la construirea acestui prezent care, la prima vedere, pare destul de anost, de epuizant din punct de vedere emoțional, psihic. Ne este greu să vedem că, mai presus de câștigul în plan material sau a prestigiului social, există ceva mult mai subtil și mai valoros: credința, iubirea față de aproapele nostru, dăruirea necondiționată. Este momentul prielnic să fim deschiși la energia purificatoare ce provine din iubire și încredere, speranța că tot ceea ce este în jurul nostru face parte, de fapt, din propriile noastre dorințe materializate.  
Saturn (ghidul, profesorul) mediază opoziția dintre Uranus retrograd (revoluționarul, nonconformistul) și Jupiter (Grația divină, expansiunea) astfel că ni se dă șansa de a ajunge la reconcilierea unor relații, evenimente, se dorește încheirea unor alianțe (atât la nivel personal, cât și politic și internațional) care s-au mai făcut și în trecut. Cât timp dăm dovadă de acceptare a schimbării (Saturn trigon cu Uranus retrograd) apelând la înțelecpiune dar ascultând sfaturile celor trecuți prin viață, scotocind prin amintiri, luând de acolo ceea ce este necesar și fără a mai repeta greșelile din trecut, avem șansa să construim ceva temeinic. Dacă suntem deschiși la aceste energii profund transformatoare avem ocazia să ne bucurăm de vitalitate, entuziasm, generozitate și chiar de idei mărețe, originale, menite să schimbe fața lumii în care trăim.  
Suntem invitați la masa negocierii dar, cu Mercur retrograd în casa autorității, a imaginii în plan public, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Se insistă pe reconfigurare a unor tratate la nivel înalt, pe reorganizarea unor principii, reguli, corectarea unor legi, au loc schimbări la nivel înalt, în guvern, sistemul legislativ (Mercur retrograd careu la Jupiter din Balanță). Din păcate, toate aceste schimbări, afectează în mod nefericit populația, omul de rând, muncitorul, subalternul, promisiunile nu sunt ținute (Luna în zodia Balanță, casa a VI-a careu la Mijlocul Cerului). Casa a VI-a, este cea care ne vorbește despre rezervele de hrană ale unei țări, agricultura,  arhivele statului dar și vulnerabilitatea în fața unor boli. Luna guvernează și casa a IV-a din semnul Rac, pamântul și proprietarii de terenuri, piața imobiliară, recoltele și agricultura, rezervele de apă și gaz astfel că cei aflați la guvernare (casa a X-a), nu vor fi de partea omului de rând nici de data aceasta, se caută soluții, din păcate deciziile luate sunt contradictorii. Se promit multe, se încalcă tratate, legislația, vom auzi tot mai frecvent despre procese, se caută vinovații. Se repetă oarecum istoria, evenimente care au avut loc și la sfârșitul anului 2015 sau la începutul anului 2016, atunci când Mercur a tranzitat semnul Capricorn, retrogradând în această zodie în intervalul de timp cuprins între 5 - 25 ianuarie 2016. Este vorba despre starea de nemulțumire, de neîmplinire, cu care ne vom confrunta până la Echinocțiul de primăvară (20 martie 2017). Cert este că se poate reveni asupra a ceea ce se decide acum iar conflictele care se declanșează vor avea impact pe termen îndelungat asupra poporului.
Venus (dragostea, romantismul, frumusețea, cultura, banii din muncă personală) se află în zodia Vărsător, casa a XI-a, a idealurilor, a grupului de prieteni, organizații. Observăm o mai mare nevoie de socializare, se leagă relații de prietenie mult mai rapid, ne putem implica în grupuri de prieteni, asociații cu care împărtășim aceleași idealuri. Relațiile pot avea o manifestare ceva mai libertină astfel că nevoia de independență a Vărsătorului oferă surprize în relațiile de dragoste și de cuplu. Se stabilesc acum relații nonconformiste, lipsite de prejudecăți. De aici pot apărea instabilitatea și predispoziția către despărțiri în relațiile de lungă durată. Câștigurile financiare sunt bine aspectate, cât timp dăm dovadă de inițiativă, originalitate, curajul de  a acționa către o nouă direcție.  
Simbolul sabian pentru gradul la care se află Ascendentul în Berbec este: „Un șarpe încolăcind un bărbat și o femeie.” Aceasta subliniază problemele cu care se pot confrunta oamenii, atunci când vine vorba despre dragoste, implicarea într-o relație, într-un parteneriat.
Suntem puși în fața unor alegeri dar, în același timp, putem fi expuși ispitei, compromisului, totul depinde de alegerile pe care le facem acum. Dacă alegerea va fi făcută cu inima, cu iubire atunci avem șansa să progresăm, să creștem frumos, eliberați de prejudecăți, de limitările auto-impuse sau cele impuse de societate. Problemele pot apărea, odată ce ne lăsăm invadați de frica față de progres. Șarpele poate fi privit și ca o spirală a evoluției, pe care s-o urmăm cu înțelepciune.  
Intrarea Soarelui în semnul Capricorn îi avantajează îndeosebi pe nativii din zodiile Taur, Fecioară, Scorpion și Pești, cu un avertisment pentru nativii Capricorn (acordați o atenție specială la deciziile pe care le luați acum!).  

No comments:

Post a Comment