Floarea vietii

Floarea vietii

Thursday, January 26, 2012

URANUS – planeta schimbării şi a noutăţii


Uranus  este a șaptea planetă de la Soare și a treia că mărime (după diametru). Uranus este mai mare ca diametru însă mai mică, sub aspectul masei, decât Neptun .
   Plasat pe o orbită de 19 ori mai îndepărtată de Soare decât cea a Pământului, Uranus, ca și Neptun, primește foarte puțină căldură. Cu un diametru de 52.000 km, Uranus este de 2 ori mai mic decât Saturn, dar de 5 ori mai mare decât Terra (Pământul). Este la o distanta de 19,2 ua de Soare. Are o durata de rotatie in jurul axei proprii de 10h 49 minute si o miscare de revolutie in jurul Soarelui de 84 de ani si 7 zile.
   Uranus, prima planetă descoperită  de William Herschel în timp ce scruta sistematic cerul cu telescopul personal pe 13 martie 1781. A fost de fapt văzută de mai multe ori, fiind însă ignorată, deoarece era considerată o altă stea obișnuită (cea mai timpurie semnalare a sa a fost făcută în 1690 când John Flamsteed o considera 34 Tauri). Herschel a numit-o „Georgium Sidus” (Planeta Georgiană) în onoarea patronului său, Regele George al III-lea al Angliei . Numele de „Uranus” a fost propus pentru prima dată de Bode în conformitate cu numele altor planete inspirate din mitologia clasică, însă nu a intrat în uz până în 1850.
Uranus a fost vizitată doar de o navă, Voyager 2 pe 24 ianuarie 1986.
  Atmosfera lui Uranus este de aproape 83% hidrogen, 15% heliu și 2% metan.
  Culoarea albastră a lui Uranus se datorează absorbției culorii roșii a metanului în atmosfera superioară. Ar putea să existe benzi de culoare ca și pe Jupiter însă sunt ascunse vederii de stratul protector de metan.
  Modelul de centuri latitudinale din atmosferele altor planete gigant se menține și la Uranus în ciuda orientării sale. Câțiva nori de metan din atmosferă au indicat prezența unor vânturi de aproape 374 mi/h (aproape 160 m/s) la latitudini medii.
   Câmpul magnetic al lui Uranus prezintă o ciudățenie și anume: nu este centrat în centrul planetei, ci, dimpotrivă, este înclinat cu aproape 60 de grade față de axa de rotație. Este generat cel mai probabil de o mișcare la adâncimi relativ reduse în interiorul lui Uranus.
   Uranus este uneori abia vizibil cu ochiul liber pe un cer nocturn senin; este însă ușor de reperat cu un binoclu (dacă știi unde să te uiți exact). Un telescop astronomic va arăta un disc mai mic.
  Uranus are, oficial, 27 de sateliți care au fost botezați după personaje din piesele lui William Shakespeare și Alexander Pope.
  Voyager 2 a descoperit 10 sateliți mai mici, în completare la cei 5 mai mari, cunoscuți deja.
Inelele lui Uranus au fost descoperite primele după cele ale lui Saturn. Acest fapt s-a dovedit extrem de important, relevând faptul că inelele sunt caracteristici ale planetelor gazoase și nu doar lui Saturn.
   Interpretare mitologică      
  Uranus  este zeitatea greacă ancestrală  a Raiurilor , un zeu suprem timpuriu. Uranus a fost fiul și partenerul  Gaiei, fiul lui Cronos ( Saturn) și al  ciclopilor şi titanilor  (predecesorii zeilor olimpici).
 În astrologie : 
 Crucea materiei în centru răsare din cercul infinitului, deasupra liniei Pământului , din subconştientul cel mai adânc, flancată de o parte şi  de alta de liniile destinului . În tema natală, Uranus  reprezintă schimbările  bruşte , surprinzătoare, locul cel mai original, sectorul unde va fi nevoie de libertate şi de acţiune .  
Element: aer
 Ziua guvernata: sambata
Zodii guvernate: Varsator
 Case guvernate:  XI
Culori caracteristice: bleu
Metalul caracteristic: uraniu
Anatomic: nervii, arterele, gleznele, sistemul cardio-vascular
Aspecte guvernate: libertatea, independenta, inventivitatea, prietenia, fratia, spatiul, depasirea granitelor, viitorul, astronomia, astrologia, informatica, aviatia, chimia, calatoriile, mijloacele de trasport si de comuniatie, cinematografia, televiziunea, computerele, internetul, electricitatea, electronica, psihologia, parapsihologia, stiinta si tehnica moderna, umanismul, altruismul, idealurile, revolutia, trasnformarea, imbunatairea, indraynbeala, curajul, ciudateniile, nebunia, excentricitatea, non-confromismul,  istetimea, noul, originalitatea, agitatia, miscarea, schimbarea, innoirea,  aventura, spiritualitatea, impulsivitatea, accidentele, neprevazutul.
Corespondent în mitologia greaca: Uranus - zeul cerurilor
  Analiza psihologică  -Uranus oferă nativului cheia încercărilor ce nu pot descuraja, căutările pline de pasiune, dorinţa de dragostei pure în afara comunului, activează vise ce aparţin viitorului, pregăteşte colonizări şi călătorii la frontierele cunoaşterii. În cazul unui nativ, poziţia lui Uranus în diferite le semne şi case oferă indicaţii asupra individualităţii şi neurologiei mentale, oferind un plus de permanenţă, originalitate creatoare împreuna cu exprimarea şi direcţia imprimată de efortul creaţiei .
 S-a observat vigoarea sa în Vărsător, forţa sa creatoare în Scorpion, slăbiciunea în Leu şi exilul în Taur, semn prea terestru pentru el.
   Uranus are influenţă asupra nervilor şi creierului este considerabil. De fapt, el conduce sistemul parasimpatic , psihicul ( în schimbarea sa), circulaţia sanguină . Efectele sale privesc procesele depresive (scăderea tonusului, paralizie), reflexe nervoase convulsive ( ticuri, spasme, iritări), procese de potenţă aberantă ( deviaţii sexuale şi perversiuni).
 Rolul biologic al lui Uranus este sublim, el are proprietatea de a provoca inadaptarea, de a arăta calea revoltei şi finalitatea originalităţii creatoare. Este însărcinat să ne provoace refuzul închistării vieţii, abandonul rutinelor, depăşirea convenţiilor şi dezvoltă paralel efortul către conţtiinţa înaltă.
 Analiza profesională  :activitatea constă în a îmbunătăţi, a inventa , a inova ( robotica, calculatoare ) , a transmite ( televiziune, radar), a descompune pentru a reanima ( chimie de sinteză), a finaliza, a spera ( inovaţii mecanice, automobilul, aviaţia, cinematograful ). Activităţile, planurile şi operele pe care le transpun în viaţă au drept obiect schimbarea, creaţia, proiectarea viitorului în prezent, talentul, revelaţia cunoştinţelor, iniţierea, răscola, modernismul.
Când Uranus este orientat pozitiv de către celelalte planete în momentul naşterii, conferă nativului puternice tendinţe intuitive, abilităţi metafizice şi inventive. Înzestraţi cu clarviziune, pot prevedea rezultatul unei acţiuni sau deznodământul unei afaceri .
Când Uranus este influenţat ostil de celelate planete, conferă aceleaşi abilităţi intuitive şi inventive dar înclină către un temperament puternic, dur, tăios, sarcastic, schimbător şi uşor de ofensat .
  Uranus realizează un parcurs zodiacal complet la fiecare 84 de ani. Pentu a trece prin fiecare zodie sunt necesari aproximativ şapte ani.
   Prin natura sa este rece, uscat , aerian, pozitiv , magnetic, ciudat, ocult, malefic. Se manifestă tendinţa de a acţiona fără premeditare.
  Uranus este un bun  prieten pentru cei care folosesc energia lui în sensul creaţiei.


No comments:

Post a Comment