Floarea vietii

Floarea vietii

Wednesday, March 19, 2014

ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ



”Cea mai prețioasă călătorie este aceea către sufletul nostru, către noi înșine, călătorie ce o facem în singurătate. ” Mircea Eliade

Echinocțiul de primăvară, în 2014, are loc pe 20 martie, la ora 18:57´. Este momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.
Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul în care Pământul se află cel mai aproape de Soare și începând din această data durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până în data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară. Începe un nou an astrologic, odată cu intrarea Soarelui în semnul Berbec, aducând vitalitate, energie, inițiativă, dorința de a renaște.
        Ascendentul acestui moment se află în semnul Balanță și ne va orienta către echilibru, armonie, dorința de a relaționa cu ceilalți oameni. În acest an astronomic vom pune în prim plan motivația interioară care ne va conduce spre realizarea echilibrului dintre viața individuală și cea socială. Suntem mult mai preocupați de propria împlinire afectivă, dar și de fericirea și realizarea celorlalți. Urmează un an al nehotărârii dar și al individualismului. Evoluția o putem obține prin renunțare, acceptând faptul că nu are rost să mai luptăm pentru o relație, un loc de muncă sau o afacere care nu mai corespunde așteptărilor naostre. Suntem mult mai riguroși. Reușim să punem în practică proiectele apelând la tact, diplomație și multă atenție la oamenii cu care interacționăm. Se va observa o mai mare atracție către sexul opus, nelipsind legăturile de dragoste ținute în secret.
      Sextilul dintre Venus și Uranus predispune la o relație de iubire care se va concretiza prin decizie bruscă de uniune, de căsătorie. Nu prea ținem cont de avertismente, de faptul că suntem avertizați de apropiați că poate fi vorba de o decizie greșită, important este acum să ascultăm glasul inimii mai mult decât pe cel al rațiunii.
Luna aflată în Scorpion, casa a II-a bunurilor personale, banii câștigați prin munca proprie; fiind vorba de un aspect ce predispune la pierderi de bani, investiții greșite, intuiția nu este folosită eficient, lăsându-ne duși de val și cheltuind fără să ne dăm seama, pe lucruri inutile. Se remarcă indecizia, instabilitatea, neavând, în această perioadă, un sistem clar de valori. Avem tendința să ne încurcăm în mărunțișuri, pierzând esența evenimentelor, fiind atrași de câștiguri imediate, asumându-ne riscuri inutile ce pot duce la pierderi și mai mari. Activitățile financiare vor constitui o sursă de stres, vor avea loc creșteri mici de salariu, sau poate fi vorba de promisiuni deșarte.
Saturn (în Scorpion, casa a II-a, a bunurilor materiale, a banilor) în careu cu Venus (în Vărsător, casa a V-a, a iubirii, a creativității) subliniază necesitatea de a realiza un echilibru ferm între extreme. Planurile nu le putem pune în practică așa cum ne-am propus,  muncim din greu pentru a obține avantajele de partea noastră. Ne lovim de tot felul de obstacole, dezamăgiri, încălcări ale promisiunilor din partea celui pe care îl iubim.  Se cere atenție la relațiile de iubire în care ne implicăm. Relația cu copiii este destul de încordată, fiind necesar să fim mult mai atenți la modul de viață al acestora. Tot în acest an astrologic, sunt defavorizate speculațiile financiare.
Jupiter în trigon cu Mercur și Neptun sprijină activitățile ce țin de creativitate, de inspirație, imaginație, activitățile parapsihologice. Primim mesaje importante prin intermediului visului. Se remarcă imaginația debordantă, logica și intuiția se contopesc, latura sensibilă fiind foarte dezvoltată în acest an astrologic. Este o perioadă deosebit de benefică pentru scriitori, artiști, putând crea adevărate capodopere menite să aducă faimă, popularitate. Jupiter – Marele Benefic ne susține în demersurile noastre ce țin de evoluția personală, spirituală, creativă, artistică. Reușim să ne regăsim pe noi înșine învățând să iertăm, privind dincolo de câștigul imediat. Este timpul să depășim propriile granițe, fără a forța către o direcție incertă. Este o perioadă de testări, dar și de ridicare, de primire a unor răspunsuri despre noi dar și despre ceilalți oameni cu care interacționăm. Se derulează atât de multe informații, evenimente, oameni încât până în primăvara anului 2015 vom avea sentimentul că am trait 10 ani și nu unul singur. Tăria, voința, răbdarea vor veni prin privirea de deasupra a situațiilor, prin detașare de așa zisa realitate pe care o percepem, dar despre care, în fond, nu prea știm mare lucru… Este un an al marilor revelații, un an al introspecțiilor dar și al renașterii prin iubire !
Simbolul sabian pentru gradul 6, la care se află ascendentul acestui moment de Echinocțiu de primăvară: ”Un om privește cum idealurile lui prind formă în viziunea sa lăuntrică.”
Dacă ai un ideal în viață, el se va împlini. Dar a avea un ideal nu înseamnă doar să visezi la ceva și apoi să aștepți să se întâmple, ci să lucrezi continuu pentru a realiza acel ideal, păstrând permanent credința în împlinirea lui. Oamenii fără un ideal sunt debusolați și nu știu ce le va aduce ziua de mâine. Cel care are un ideal ferm știe întotdeauna ce are de făcut și în ce direcție merge.   (Simbolurile sabiene, Adim).
Careul în T pe semen cardinale:  cu focarul - Uranus (în semnul Berbec, casa a VII-a, a mariajului, a parteneriatelor), în careu cu Jupiter (aflat în Rac, casa a X-a, a popularității, a carierei) în opoziție Pluton (în Capricorn), în casa a IV-a, al momentului de echinocțiu de primăvară anunță schimbări bruște, eliberatoare, reușind să ne aducă transformarea în viața relațională sau de familie, acest aspect având un impact puternic asupra carierei și imaginii publice.  Este nevoie de eliberare din situațiile care ne copleșesc, dar pentru care nu avem dovezi palpabile. Iată că următorul an ne aduce schimbări și evenimente neașteptate, obligându-ne să luăm decizii ferme legate de parteneriate, de colaborări sau de relația cu partenerul de viață. Litigiile, moștenirile și bunurile în proprietate pot fi și ele o sursă a neplăcerilor și a pierderilor. Există riscul de a lua decizii pripite, sub impulsul furiei, al incapacității de a judeca corect situația neașteptată. Uranus în Berbec, casa a VII-a, a mariajului predispune la nevoia acută de a schimba ceva în relația existentă, de a ne elibera, de a schimba un vechi mod de a fi. Suntem mult mai direcți în exprimare, critici, dorindu-ne și așteptând de la celălalt mai mult decât ne poate oferi. Punctul opus al focarului (grad 12 în Balanță), trebuie dezvoltat în mod conștient, găsind astfel soluția depășirii momentelor de încordare, de neînțelegere cu partenerul de cuplu. Gradul simbolic al acestui punct indică calitatea pe care trebuie să o dezvoltăm, pentru a contracara problemele create de focarul careului în T cardinal.
 Simbolul sabian pentru grad 12 în semnul Balanță este: ”Minerii ies dintr-o adâncă mină de cărbuni”. Pentru mulți oameni, aducerea la lumină a bogățiilor din adâncul sufletului lor, poate părea o muncă grea. Dar, fiecare poartă în el puterea de a face bine, de a se face util celorlalți. Cu cât folosim mai mult această putere, cu atât vom primi mai multe împliniri. Cei care trăiesc doar pentru binele personal, ascunzând adânc bogățiile pe care le poartă în suflet, fără a le dărui și celorlalți, sunt cei mai nefericiți dintre oameni.
Guvernatorul semnului Balanță, Venus, se află  în semnul Vărsător, casa a V-a, a creației și dragostei; ne arată modul de exprimare al propriilor daruri, al modului în care putem să investim ceea ce avem în suflet.  Adevărata valoare despre noi înșine o vom afla prin dăruire, prin implicarea în activități ce țin de creativitate, de educația copiilor, dar și de împărtășirea celor mai profunde emoții, sentimente de iubire a celui drag. Prin artă reușim să ne exprimăm trăirile cele mai profunde, dar dacă nu concretizăm propriile daruri, în așa fel încât să le prezentăm celorlalți oameni, atunci totul este pierdut și ne vom risipi în activități inutile, care ne vor secătui de energie, obosindu-ne trupul și sufletul, în mod constant. Tot ce vom crea pe parcursul acestui an astronomic trebuie învăluit în iubire!
 În mitologia greacă, Pandora reprezintă prima femeie, mama tuturor muritorilor, creată de zei pentru a-și afirma superioritatea asupra oamenilor. Pandora a fost creată ca o femeie fatală, un ”rău minunat”, ea posedă o cutie plină cu daruri otrăvite, menită să polueze rasa umană, dar tot ea păstrează un dar nepieritor de la zei: SPERANȚA. Împreună cu viclenia, îndrăzneala și farmecul, Hermes i-a dăruit ca zestre Pandorei, o cutie în care Zeus a închis toate relele, necazurile și calamitățile care aduc nefericire lumii. Numele Pandorei ”toate darurile”, derivă din faptul că aceasta a primit daruri de la toate zeitățile. Zeus a suflat asupra Pandorei și i-a dat viață, aceasta fiind oferită în dar lui Epimetheus, fratele lui Prometeu. Deși Epimetheus a fost avertizat, de către fratele lui, să nu primească vreun dar din partea zeilor, acesta nu a ascultat sfatul, astfel că la sosirea Pandorei s-a îndrăgostit de aceasta. Hermes  i-a spus că este un dar de la Titan și l-a avertizat să nu deschidă niciodată cutia de zestre a Pandorei. Se spune că până atunci omenirea își trăise viața într-un paradis. Epimetheus i-a spus Pandorei  să nu deschidă cutia, primită de la Zeus, dar curiozitatea Pandorei a învins. Pandora a avut timp să o mai închidă la loc, reușind să țină în cutie un singur lucru: speranța.  Pentru o perioadă nedefinită de timp, până când Pandora a mai deschis iarăși cutia, omenirea a rămas foarte tristă, dar la a doua deschidere speranța a reușit și ea să iasă afară.
Pandora făcută din pământ și apă a fost desemnată să pedepsească omenirea pentru primirea focului furat de Prometeu. Zeii au asigurat totuși o cale de scăpare din suferintă a omenirii, Pandora oferind speranța, atunci când orice altceva a eșuat. Încorporat în fiecare dezastru există darul reînnoirii prin speranță și credință.
Pandora reprezintă curiozitatea ignorantă, mirarea că la deschiderea cutiei rezultatele nu sunt cele așteptate, dar există și speranța că, în ciuda tuturor piedicilor, lucrurile vor evolua în bine. Pandora folosește curiozitatea și dorința de schimbare pentru a propulsa oamenii în situații complet neașteptate, dar și de a exagera lucrurile. Reprezintă veștile bune, dar și cele rele, uneori conducându-ne pe căi pe care nu le-am fi urmat altfel niciodată. Natura ei curioasă și marcarea pragului schimbării este de natură mercuriană.
Mercur în conjuncție cu asteroidul Pandora în semnul Pești, casa a V-a, a iubirii, a creativității și copiilor, ne dă impulsul de a ne dedica activităților de voluntariat, copiilor neajutorați, reușind să ne implicăm în tot felul de acțiuni umanitare. Ne lansăm în proiecte cu mai multă pasiune, cu credința că dincolo de orice obstacol, de dezamăgire există vindecarea, există acel moment de renaștere. Poate să apară însă și riscul ca plăcerile și aventurile frivole să își pună amprenta asupra seriozității și creativității noastre, pierzând în  acest fel oportunități deosebite de evoluție personală. Acum  este momentul potrivit să folosim energia noastră creatoare. Ne putem ridica deasupra piedicilor prin înțelepciune, cunoaștere dar mai ales prin credință. Hermes (Mercur) ne poate ajuta acum datorită intuiției, inteligenței și inspirației de moment. Ne poate ajuta dacă ne lăsăm ghidați de cunoaștere, de înțelepciune.
Marte retrograd (în semnul Balanță) în conjuncție cu steaua fixă Arcturus din Constelația Alfa Bootes. Arktouros sau Arctophilax, Gardianul sau Păzitorul Ursului. Egiptenii din antichitate o numeau ”Văcarul”, ”Cel ce face legea” sau “Cel ce guvernează”. Arcturus este a VI-a stea ca strălucire de pe cer. În anul 1685 a fost prima stea de pe cer care a putut fi observată cu noua invenție de atunci, telescopul. Calendarele vechi conțineau tabele cu răsăritul și apusul acestui astru deoarece, în aceste perioade, se declanșau furtuni. Celebrul medium american Cayce Edgar, spunea despre steaua Arcturus că este o importantă dimensiune în relație cu creșterea spirituală și cu cunoașterea ultimă și că este ”o poartă a sistemului nostru”  prin care sufletul poate călători spre alte sisteme ale Universului.
Influența Constelației predispune la prosperitate prin muncă, tendința spre excese, dorințe puternice, atracția către ocultism. Conjuncția cu planeta Marte predispune la extravaganță, prieteni mulți, cadouri și favoruri, dar și multă risipă, cheltuieli făcute pentru a atrage atenția asupra noastră, pentru popularitate.
         Kabaliștii asociau această constelație, Alfa Bootes, în care se află steaua Arcturus, cu Arcana Majoră din Tarot ”Eremitul”, cartea singurătății, a reflecției și a căutării unui răspuns de unul singur. Avem puterea de a alege singurătatea pentru a afla un răspuns; nu este ceva impus, este dorința de a lua o pauză, pentru a face o alegere importantă în viață.

”Dragostea este tot ceea ce avem, este singura modalitate în care ne putem ajuta unul pe celălalt.”   Euripide


No comments:

Post a Comment